Familieterapi

Familieterapi

Nogle familier kan have svært ved at finde et fælles fodfæste, have oplevelsen af at de deler et familieliv og en hverdag der afspejler de værdier familien og dennes medlemmer har hver især. Særligt det sidste kan give anledning til konflikter, for hvad sker der hvis man sidder i den samme båd og alle prøver at ro i forskellige retninger?

Der kan ske rigtig mange ting i familien som kan udfordre familiens trivsel og som kan skabe et højt konfliktniveau. Det kan for eksempel være effekterne af, at være nybagte forældre, at få barn nummer to, at være familie med et eller flere børn i teenagealderen, adoption, flytning og meget mere. Det kan også skyldes andre ting der stiller sig i vejen for at man oplever at familien fungerer som man ønsker det. Der sker nogle gange det, at man i familien kommer til at gøre en enkelt person til problemet – for eksempel barnet ramt af ADHD, barnet med det hidsige temperament, moderen der giver efter, faderen ramt af stress og så videre. Et problem som ADHD rammer hele familien og hele familien er en del af de processer som kan være med til både at vedligeholde men også håndtere problemet.

Problemer som stress, depression, sygdom eller andet, rammer aldrig blot et menneske. Det rammer også mennesker tæt på dette menneske. Det er aldrig personen der er problemet, men problemet der er problemet og problemet er mere dominerende i nogle sammenhænge end i andre. Man kan sågar opdage sammenhænge hvor problemet slet ikke synes at være til stede.

Fælles for alle disse familier er, at der i terapien arbejdes ydmygt med at finde et fælles sprog og ære det der er vigtigt for den enkelte og de ønsker, håb og drømme problemerne stiller sig i vejen for. Fokus er på det der opleves som problemet med blik for undtagelser til de dominerende problemhistorier.