Narrativ terapi

Narrativterapi

Den narrative praksis handler om at mennesker skaber mening i gennem historier og fortællinger, såkaldte narrativer. Forståelsen bygger på at de historier vi fortæller om os selv og hinanden former vores liv. Historierne har en effekt på følelser, tanker, handlinger og identitet.

Problemer opstår når noget står i vejen for vores intentioner, forestillinger, ønsker, håb, drømme og værdier. I narrativ terapi er det aldrig personen der er problemet, det er problemet der er problemet. Terapi kommer ofte ind i billedet når det kan være svært at skabe mening med og i historierne og/eller når den mening vi oplever føles smertefuld.

I terapien undersøges effekterne af problemhistorier på en lang række områder af personens liv. Det kunne være familierelationer, personens forhold til sig selv, arbejde, skole, venskaber og meget mere. Den narrative terapi søger at hjælpe til lindring ved at udforske nye veje og fortællinger (narrativer) som giver mening for klienten.

Narrativ terapi søger at sætte ord på intentioner, håb og drømme og udfolde/give plads til foretrukne historier som kan gøre personen i stand at handle i forhold til de problemer og udfordringer som opleves og som kan have taget magten over ens liv og handlemuligheder.